dijous, 4 de desembre del 2014

Eternament joves, les noves dones grans del segle XXI

“Som moltes i molt diverses, és aquí on està la nostra riquesa”, va afirmar la psicòloga Anna Freixas


Amb motiu del dia contra la violència de gènere, Sant Cugat va organitzar diverses activitats. Una d'aquestes va tenir lloc el passat 2 de desembre al Claustre del Monestir, la conferència de la psicòloga Anna Freixas. En ella, Freixas va parlar de molts factors que influeixen les dones majors de 50 anys, a més de donar claus per a una vida relaxada i feliç.

La psicòloga va fer èmfasi en la idea que un dels majors reptes a partir de la vellesa és donar sentit a la vida. "Actualment vivim molts més anys dels que podíem pensar, per això hem de plantejar-nos com volem viure aquests anys que ens ha regalat la història", va aclarir Freixas. A més, en concret per les dones és un repte encara major. Segons va explicar Anna Freixas, les dones hem nascut amb una sèrie de deures, socialitzades com a éssers "per als altres" i, en canvi, els homes com a éssers "per a si mateixos". La vellesa, avui dia vista com decadència i lletjor, també es diferent pels homes i per les dones, va afirmar la psicòloga. Freixas va plasmar aquesta diferència citant a la novel·lista Susan Sontag, que va dir: "els homes maduren mentre que les dones envelleixen". 

Anna Freixas també va tractar algunes de les qüestions que més preocupen a les dones quan es fan grans. En primer lloc, va dir, hi ha el físic. El concepte de bellesa, segons la psicòloga, se sustenta en joventut i primesa, qualitats extremament difícils en la vellesa. Per tant, creu que no té cap sentit. D'altra banda, hi ha la salut. Freixas va aportar dades, i també diverses anècdotes, sobre alguns dels problemes de salut en dones majors de 50 anys. Va  explicar que, segons l'informe anual de la OMS, les malalties més comuns en dones no són físiques sinó psicosocials, és a dir, estrès, cansament... A més, referent a la sexualitat després d'aquesta edat, el major problema de les dones és l'estrès i no la falta de desig com es creu. Una altra dada perjudicial per les dones, relacionat amb la salut i la bellesa, són les patologies als peus (causades pels tacons). Els homes pateixen un 20%, davant d'un 80% de les dones.

Així doncs, Freixas va donar una sèrie de claus per a contrarestar les dades i desigualtats en la vellesa. El primer, relacionat amb la darrera qüestió, és "establir una definició de bellesa que surti de nosaltres, les dones". Pel que fa l'estrès, per a Freixas "l'assumpte està a treure's pes de les espatlles en comptes de prendre tants ansiolítics". A més, una de les claus és la satisfacció vital, que es constitueix en base a dos elements: la sensació de control sobre la pròpia vida i la sensació de felicitat que proporcionen els vincles. Històricament, el primer estava relacionat amb els homes i el segon amb les dones i, al llarg del temps, ambdós ens hem acostat a l'altre element. Tot i així, les dones més que els homes, segons la psicòloga. ´També és molt rellevant el fet de la diversitat, sempre enriquidora segons Freixas, "és fonamental per a què altres dones tinguin més d'un model". Una darrera clau és recordar que "mai és tard". Freixas va cloure la conferència recordant un concepte del feminisme: hem d'utilitzar la llibertat disponible.

Anna Freixas oferint la conferència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada